Semalam merupakan kali kedua saya buat Kek Marble Nutella. Kek marble ini sama juga seperti kek mentega atau kek marble yang lain. Cuma kali ini, saya letakkan nutella di dalam adunan. Kek ini memang sangat sedap dan lembut ditambah dengan sapuan nutella, makin bertambah keenakkannya.
Bagi sesiapa yang tak gemarkan kek yang ada krim, boleh la mencuba resepi ini. Pasti, anak-anak juga akan menyukainya. Resepi kek ini saya pelajari daripada seorang kawan. Saya kongsikan pula resepinya di sini sebagai rujukan untuk diri saya dan rakan-rakan yang lain.
Bahan A:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
Bahan B:
- 250g butter
- 5 biji telur gred C
- 1/2 cawan gula kastor (kalau suka manis, boleh tambah)
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu ovellete
- 1 cawan susu pekat manis
- Nutella
Cara Buat:
- Satukan bahan A. Ayak dan ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, putar butter dan gula hingga kembang.
- Masukkan telur satu-persatu dan putar lagi hingga sebati.
- Masukkan esen vanilla, ovellete dan susu pekat manis.
- Teruskan putar sehingga adunan sebati.
- Masukkan bahan A ke dalam adunan sedikit-sedikit sehingga habis.
- Putar sehingga adunan menjadi sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8".
- Masukkan 5 sudu nutella ke dalam adunan dan lorekkan menggunakan lidi.
- Bakar dalam oven selama 45 minit atau sehingga masak pada suhu 170' (ikut kesesuaian oven masing-masing).
- Setelah masak, sejukkan dahulu kek.
- Kemudian, sapukan nutella di atas kek dan hias ikut kreativiti anda.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment